5 manieren om je digitale skills te verbeteren

Je hoeft de vakbladen maar open te slaan en je leest dat digitale vaardigheden steeds belangrijker worden. Niet alleen voor IT-professionals is het belangrijk om tech savy te zijn, ook voor marketeers is het cruciaal. Maar hoe verbeter je je digitale skills? Waar moet je beginnen en hoe weet je nu welke digitale skills relevant zijn voor jouw vak? In dit artikel delen we vijf manieren waarop jij jouw digitale vaardigheden kunt verbeteren.

1. De Digitale Werkplaats van Google

Omdat digitale vaardigheden zo belangrijk zijn, maar veel scholen en universiteiten hier onvoldoende aandacht aan besteden, heeft Google de Digitale Werkplaats gelanceerd. Hier bieden ze verschillende digitale workshops aan op het gebied van online marketing, social media en analyitics. Dit platform biedt een laagdrempelige introductie in het gebruik van online business tools.

2. Leer coderen op Codecademy

Uiteindelijk is alle informatietechnologie gebaseerd op code. Ook als je geen programmeur bent is het toch handig om de basis van verschillende programmeertalen te kennen en te begrijpen. Als marketeer ben je bijvoorbeeld veel bezig met het publiceren van content op websites. Dan is het wel zo handig als je begrijpt hoe de technologie achter een website werkt. Als financial ben je veel bezig met het maken van data analyses. Door je te verdiepen in de werking van databases kun je op een abstracter niveau denken en meerwaarde voor jouw werkgever en klanten bieden. Als je kennis wilt maken met programmeren, dan kun je voldoende gratis lesmateriaal vinden op Codecademy, een online leerplatform voor programmeertalen.

3. Haal meer uit Microsoft Office

Het overgrote deel van de bedrijven werkt met Microsoft Office. Toch beheersen de meeste professionals slechts de basis van de tools binnen dit pakket, terwijl de mogelijkheden veel groter zijn. Denk aan de uitgebreide instrumenten van analyse binnen Excel of de kracht van visuele presentaties in PowerPoint.


4. Volg tutorials op YouTube

Loop je tegen een probleem aan binnen de software waar je mee werkt? Grote kans dat je niet de eerste bent met dit issue. Waarschijnlijk hebben mensen al eens eenzelfde situatie meegemaakt én hebben ze zelfs een video over de oplossing hiervan op YouTube geplaatst. Zo hebben duizenden professionals al video tutorials gemaakt over het maken van bijvoorbeeld draaitabellen in Excel of het opmaken van documenten in Word.

5. Begin een blog over jouw werk of hobby

Om digitaal vaardiger te worden is het belangrijk dat je met plezier met technologie werkt. Een laagdrempelige manier om meer met digitale tools te werken is door een blog te starten over een onderwerp waar je affiniteit mee hebt. Op die manier leer je hoe CMS-systemen als WordPress of Squarespace werken, hoe je informatie online deelt en ben je tegelijkertijd bezig met iets wat jou écht interesseert.